លោក សុខ ហាច ប្រធានវិទ្យាស្ថានសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា និង ជានាយកក្រុមហ៊ុន ហ្គោលដិនរ៉ាយ បានអះអាងនៅក្នុងសន្និសីទសារពត៌មានកាលពីដើមសប្តាហ៍កន្លងទៅនេះថានៅលើ ទីផ្សារអឺរ៉ុបអង្ករកម្ពុជាអាចប្រកួតប្រជែងជាមួយនឹងអង្ករប្រទេសជិតខាង បាន ប៉ុន្តែលោកបានអះ អាងថាតម្លៃនៃការប្រកួតប្រជែងនឹងអាចបាត់បង់នៅ ពេលដែលកិច្ចព្រមព្រៀងអនុគ្រោះពន្ធនាំចូលរបស់សហគមន៍អ៊ឺរ៉ុបនឹងត្រូវបញ្ចប់នៅចុងឆ្នាំនេះ។
លោក ឃិន ពិសី អ្នកស្រាវជ្រាវនៅវិទ្យាស្ថានសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជាបានអះអាងថាគោលដៅ ក្នុងការប្រែក្លាយកម្ពុជាឱ្យទៅជាប្រទេសនាំចេញអង្ករមួយនៅមុនឆ្នាំ ២០១៥ មិនមែនជា រឿងងាយស្រួលទេ។ លោកបានឱ្យដឹងថាផលិតកម្មស្រូវនៅកម្ពុជាពិតជាទទួលបានកំណើន ដែលជាប្រភពដ៏សំខាន់សំរាប់គាំទ្រដល់ការនាំ ចេញមែនប៉ុន្តែការចំណាយនៅក្នុង ការប្រែក្លាយពីស្រូវឱ្យទៅជាអង្ករដែលមានគុណភាពហើយទីផ្សារអន្តរជាតិត្រូវការ នោះគឺខ្ពស់ជាងប្រទេសជិតខាង។
លោកបានបញ្ជាក់ថាអង្ករកម្ពុជាបើដឹកទៅហុងកុងដោយជាប់ពន្ធនាំចូលនោះគឺនៅក្នុងមួយតោនមានតម្លៃខ្ពស់ជាងអង្ករថៃ៧៤ដុល្លារនិងថ្លៃជាងវៀតណាម៧៦ដុល្លារ ប៉ុន្តែសំរាប់ទីផ្សារអឺរ៉ុប ដោយសារតែការអនុគ្រោះពន្ធអង្ករខ្មែរថោកជាងថៃ ១៥៤ ដុល្លារ និង ថោកជាងវៀតណាមចំនួន ១៥១ ដុល្លារ។ នេះគឺជារឿងដែលគួរឱ្យព្រួយបារម្ភមួយសំរាប់ទីផ្សារអង្ករកម្ពុជាខណៈដែល សព្វថ្ងៃនេះទីផ្សារអង្ករកម្ពុជាធំបំផុតគឺនៅសហគមន៍អឺរ៉ុបនេះ។
លោក សុខ ហាច បានឱ្យដឹងថា កាលពីឆ្នាំ ២០១០ កន្លងទៅនេះ កម្ពុជានាំចេញអង្ករប្រមាណជា ៤០.០០០តោន ហើយនៅក្នុងឆ្នាំនេះ គេរំពឹងថា អង្កនាំចេញនឹងកើនទៅដល់ ១០០.០០០ តោន ។ ទីផ្សារ៩០ ភាគរយរបស់អង្ករកម្ពុជាគឺសហគមន៍អឺរ៉ុប៕
CEN
No comments:
Post a Comment