Sunday, December 05, 2010

អាថ៌កំបាំង​នៃ​ស្រាកូ​ញ៉ាក់

Ytg3ogy3ng
​កូ​ញ៉ាក់ (COGNAC)​ក៏​ជា​ប្រភេទ​ប្រេន​ឌី (BRANDY)​ដែរ តែ​អ្នក​ធ្វើ​អាជីវកម្ម​មាន​ចេតនា​យក​យីហោ​សម្គាល់​“​កូ​ញ៉ាក់​”​មកប្រើប្រាស់​ជំនួស​។ 
​    ​ប្រេន​ឌី គឺជា​ឈ្មោះ​ហៅ​ស្រា​គ្រប់​ប្រភេទ ដែល​ផលិត​អំពី​ទឹក​ផ្លែឈើ​ច្រើន​មុខ​មាន ប្រេន​ឌី​ប៉ោ​ម​, ជម្ពូ​ជាដើម ។ ពាក្យ “BRANDY”​បាន​បញ្ចូល​ទៅក្នុង​ភាសា​អង់គ្លេស​កាលពី​ពាក់កណ្តាល​សតវត្សរ៍​ទី​១៧ និង​មាន​ប្រភព​ដើម​ពី​ពាក្យ “Brande Wijn”​របស់​ហុ​ល្លង់ ( Brande  មានន័យ ថា ចំហុយ បិត​, ហើយ​Wijn​មានន័យ​ថា ស្រា​) ។
 
​    ​សព្វថ្ងៃនេះ ដើម្បី​បែងចែក​ច្បាស់​រវាង​ប្រេន​ឌី និង​ស្រា​គ្រប់​ប្រភេទ​ផ្សេងទៀត នៅ​បណ្តា​ប្រទេស​ក្នុង​ទីផ្សារ​រួម​អឺរ៉ុប គេ​បាន​ឱ្យនិយមន័យ​មួយ​សំរាប់​ប្រេន​ឌី ជាមួយ​នឹង​លក្ខណៈ​ពិសេស​ដូចតទៅ​នេះ​៖
​    ​ប្រេន​ឌី ជា​ប្រភេទ​ស្រា​ឆាប់​ហើរ ជា​ប្រភេទ​ស្រា​អាល់កុល​តែមួយគត់ ដែល​ផលិត​ចេញ​មក​អាច​ផឹក​បាន​ភ្លាមៗ ព្រោះ​ជា​ប្រភេទ​ស្រា​ផ្លែឈើ ។ 
​    ​ប្រេន​ឌី មួយ​ប្រភេទៗ​ត្រូវតែ​មាន​រសជាតិ និង​ក្លិន​ពិសេស​នៃ​វត្ថុធាតុដើម ដែល​បាន​ច្នៃ​ផលិត​វា និង​ត្រូវបាន​បិទ​រក្សាទុក​នៅក្នុង​ធុង​ធ្វើ​អំពី​ដើម​“​សែន​”  ពី​ប្រាំមួយ​ខែ​ឡើងទៅ អាស្រ័យ​ទៅតាម​ប្រភេទ​នីមួយៗ ។​

​    ​ស្រាកូ​ញ៉ាក់ ជា​ប្រភេទ​ប្រេន​ឌី​ពិសេស​មួយ ផលិត​នៅ​ទីរួមស្រុ​កកូ​ញ៉ាក់​ដ៏​ល្បីល្បាញ​របស់​បារាំង ។ ឈ្មោះ​កូ​ញ៉ាក់​គឺជា​ឈ្មោះ​របស់​ស្រុក​ដែល​បាន​ផលិត​វា ។ ជនជាតិ​បារាំង​គោរព​នូវ​ប្រពៃណី​នេះ ហេតុនេះ មានតែ​ស្រា​ដែល​ផលិត​នៅ​ស្រុក​កូ​ញ៉ាក់​តែម្តង ទើប​បាន​អនុញ្ញាត​ឱ្យ​ដាក់​យីហោ​នេះ ។ នៅ​តំបន់​ជិត​ខាង​ស្រុក កូ​ញ៉ាក់ មាន​មូលដ្ឋាន​ផលិត​ស្រា​មាន​លំនាំ​ប្រហាក់ប្រហែល​នឹង​ស្រាកូ​ញ៉ាក់​ដែរ តែ​ត្រូវ​យក​ឈ្មោះ​ផ្សេង​ដូចជា Armanbac  ជាដើម ។​
​    ​កូ​ញ៉ាក់ ជា​ក្រុង​ស្ថិតនៅ​ក្នុង​មជ្ឈមណ្ឌល​នៃ​តំបន់ Charante​ប្រទេស​បារាំង​។ កាល​យុគសម័យ​កណ្តាល ដី​តំបន់​នេះ​ល្បីល្បាញ​នឹង​ដំណាំ​ទំពាំងបាយជូ​រ ។ ធាតុអាកាស​នៅ​ទីនោះ​អំណោយផល​យ៉ាងខ្លាំង​ដល់​ដំណាំ​ទំពាំងបាយជូរ​ដ៏​មាន​រសជាតិ​ពិសេស សម្រាប់​ផលិត​ស្រា​តែមួយ​ប្រភេទ​គ្មាន​ពីរ​។​
​សូម្បីតែ​នៅក្នុង​តំបន់​ដ៏​តូចចង្អៀត​នេះ ក៏​គេ​មាន​ការបែងចែក​ជា​តំបន់​តូចៗ​ទៀត ព្រោះថា គុណភាព​ទំពាំងបាយជូរ​តាម​តំបន់​នី​មួយៗ​មិន​ដូចគ្នា​ទេ ។ ទំពាំងបាយជូរ​ដែលមាន​គុណភាព​ខ្ពស់​បំផុត គឺ​ទំពាំងបាយជូរ ដាំ​នៅ Grande Champag  ។ ហេតុនេះហើយ​បាន​កាលពីមុន គេ​បាន​កំណត់​ថា នៅពេល​ច្រក​បញ្ចូល​ដប​រួចហើយ មូលដ្ឋាន​ផលិត​នោះ​ត្រូវ​បញ្ជាក់​ច្បាស់​ថា ជាកូ​ញ៉ាក់​ផលិត​ចេញពី​ទំពាំងបាយជូរ​ប្រភេទ​ណា ។ ដូច្នេះ អក្សរ Champagne (​សំប៉ាញ​)​ដែល​យើង​តែង​ឃើញ​នៅលើ​សម្បក​ដប ឬ​ឃើញ​តួអង្គ​នៅក្នុង​រឿង​ណាមួយ​កំពុង​ផឹកស្រា Champagne នោះ យើង​ត្រូវ​ចាំ​ថា ពួកគេ​មិន​មែន​កំពុង​ផឹក Champagne ទេ គឺ​ពួកគេ​កំពុង​ផឹក កូ​ញ៉ាក់ ។​

​    ​    ​    ​អាថ៌កំបាំង​នៃ​វិជ្ជាជីវៈ​
​    ​អ្នក​ដែល​មានគំនិត​ច្នៃ​បង្កើត​ឧស្សាហកម្ម​ផលិត​ស្រាកូ​ញ៉ាក់ គឺ​លោក Crua Maron  កើត​នៅ​ឆ្នាំ ១៥៣៨ នៅ Bordeaux ។  គឺ​គាត់​នេះ​ហើយ​ដែល​រកឃើញ​បច្ចេកទេស​បិត​ពីរដង (​ហៅថា Bonne Chauffe) និង​ដោយសារ​បច្ចេកទេស​នេះហើយ ដែល​ធ្វើឱ្យ​កូ​ញ៉ាក់​ល្បីឈ្មោះ ។ លោក Crua Maron​ជា​នាយទាហាន​ក្នុង​កងទ័ព​ព្រះរាជា តែ​លោក​ជា​មនុស្ស​ចូល​ចិត្ត​កំណាព្យកាព្យឃ្លោង និង​មាន​ជំនក់​ចិត្ត​លើ​វី​ធី​បិតស្រា ។ លោក​តែងតែ​មាន​គំនិត​រកឱ្យឃើញ​ប្រភេទ​ស្រា​ដែល​អាច​នាំមក​នូវ​សុខភាព ថាមពល និង​សេចក្តីស្នេហា​ដល់​មនុស្ស ។​
​    ​តាមពិត​លោក Crua Maron​បាន​ប្រើប្រាស់​នូវ​បទពិសោធន៍​របស់​លោក​ដែល​រកឃើញ​ថា ប្រេន​ឌី​មាន​រសជាតិ​ពិសេស បើសិន​បិត​រក្សាទុក​នៅក្នុង​ធុង​ដើម សែន​។ មាន​ម្តងនោះ​គាត់​បិត​ប្រេន​ឌី​បាន​ពីរ​ធុង​យ៉ាង​ល្អ​ពិសេស និង​យកទៅ​ជូន​ព្រះវិហារ​មួយ ។ ប្រេន​ឌី​មួយ​ធុង​ក្នុងចំណោម​ប្រេន​ឌី​នោះ បាន​ភ្លេច​ទុក​រហូត​ដល់​១៥​ឆ្នាំ ដែល​ក្រោយមក​នៅ​ពេល​បើក​ឡើង​គេ​ឃើញ​ប្រេន​ឌី​ស្រក​នៅសល់​តែ​ពាក់កណ្តាល ដែល​ពីមុន​ជា​ទឹក​ពណ៌​ថ្លា បាន​ប្រែ​មក​ពណ៌​លឿង ដ៏​មាន​ភាព​ទាក់ទាញ​យ៉ាង​ពិសេស ។​
​ដោយ​ហេតុ​ដូច្នេះ​បច្ចេកទេស​បិត និង​រក្សាកូ​ញ៉ាក់​បាន​កែលំអ​បន្តិចម្តងៗ​ក្នុង​លក្ខណៈ​ដ៏​ពិសេស​បំផុត​។ តាំងពី​ដំបូង​ឡើយ​ប្រេន​ឌី​កូ​ញ៉ាក់ ផលិត​ដើម្បី​នាំចេញ​ទៅ​អង់គ្លេស និង​ហុ​ល្លង់ ។ ប៉ុន្តែ​ដោយសារ​បារាំង​ចូលរួម​នៅក្នុង​សង្គ្រាម​ដណ្តើម​រាជ្យ​នៅ​អាណាចក្រ​អេ​ស្ប៉ាញ (១៧០១-១៧១៣) ទើប​ទំនាក់ទំនង​លក់ដូរ​ជាមួយ អង់គ្លេស​ត្រូវ​អាក់ខាន ។ ស្រាកូ​ញ៉ាក់​មួយ​ភាគ​ធំ​ផលិត​ចេញ​មក​លក់​មិន​បាន  ហេតុ​នេះ​អ្នក​ផលិត​ស្រា​បង្ខំ ចិត្ត​ស្រាវជ្រាវ ដើម្បី​កែលំអ​ឱ្យ​កាន់តែ​សុក្រឹត​រយៈកាល​បិត​រក្សាទុក ។ បន្ទាប់​ពី​សង្គ្រាមអេ​ស្ប៉ាញ ក្រុមហ៊ុនកូ​ញ៉ាក់​ដ៏​ល្បី​ឈ្មោះ​បានចាប់កំណើត​៖ Martell (1715), Remi Martin (1724), Hennessy (1765) ។ កាល​ដំបូង​ឡើយ​ជនជាតិ​បារាំង​បែរជា​មិនបាន​ឱ្យ​តម្លៃ​ស្រា​ប្រភេទ​ពិសេស​របស់​ជនជាតិ​ខ្លួន​ទេ ។ គឺមាន​តែ Diderot ទេ ដែល​និយម​កូ​ញ៉ាក់ គាត់​បាន​ហៅ​វា​ថា ជា​ប្រភេទ “​ទឹកដម​ជីវិត​” ។​
​    ​ជាមួយនឹង​សង្គ្រាម​របស់​ណាប៉ូឡេអុង នៅ​ដើម​សតវត្សរ៍​ទី​១៩​នោះ កូ​ញ៉ាក់​បាន​រកឃើញ​អ្នក​ដែល​និយម​មិនមែន​តែ​នៅ​អង់គ្លេស​ទេ គឺ​មាន​នៅ​ប្រទេស​ផ្សេងៗ​ទៀត​ជាច្រើន ។ ណាប៉ូឡេអុង​អ្នក​និយម​កូ​ញ៉ាក់ គាត់​បាន​យក​វា​តាម​ជាប់​ខ្លួន​ធ្វើ​ដំណើរ​ពេញ​ទ្វីបអឺរ៉ុប ។ ប្រហែល​តាំងពី​ពេល​នោះ​ហើយ​ដែល​ពាក្យ​កូ​ញ៉ាក់ និង ណាប៉ូឡេអុង បាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយ​គ្នា​រហូត​មក ។​
​    ​សូម​និយាយ​អំពី​ការផលិត​ស្រាកូ​ញ៉ាក់ អំពី​ទំពាំងបាយជូរ​ពិសេស​មួយ​ប្រភេទ ។ ការប្រមូល​ផល ទំពាំងបាយជូរ​ចាប់ផ្តើម​ពី​ពាក់កណ្តាល​ខែ​តុលា​រៀងរាល់ឆ្នាំ និង​អូសបន្លាយ​រយៈពេល​ប្រហែល​មួយ​ខែ​ប៉ុណ្ណោះ​។  ការ​គា​បយក​ទឹក​ទំពាំងបាយជូរ​ក៏​បាន​ដំណើរការ​យ៉ាង​ពិសេស​ប្រយ័ត្នប្រយែង​បំផុត​ក្នុង​ម៉ាស៊ីន​គាប​លោហធាតុ ដើម្បី​កាត់បន្ថយ​ដល់​កម្រិត​អប្បបរមា​ជាតិ​ប្រហាត ចត់​ចេញ​អំពី​ទង និង​សម្បក​ទំពាំងបាយជូ​រ ។  ប្រមាណ​ពី​រ​ទៅ​បី​សប្តាហ៍​ក្រោយមក គេ​បាន​ស្រា​ទំពាំងបាយជូរ​ហៅថា Blanc de Blanc​។ ស្រា​ទំពាំង បាយ​ជូរ​ជា​វត្ថុធាតុដើម​ដ៏​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​ចំហុយ​បិ​តកូ​ញ៉ាក់​នោះ ត្រូវតែ​ជា​ប្រភេទ ដែល​មាន​ជាតិ​អាល់​កុល និង​មាន​ជាតិ​ជូរ​ខ្លាំង ។ ការ​ចំហុយ​បិតស្រា​ត្រូវតែ​សម្រេច​បាន​មុន​ថ្ងៃទី​៣១​ខែ​មីនា​រៀងរាល់ឆ្នាំ ។​
​    ​កូ​ញ៉ាក់​ត្រូវបាន​ចំហុយ​បិត​ពីរដង ដែល​ម្តងៗ​មាន​រយៈពេល​ប្រមាណ​១២​ម៉ោង ជាមួយនឹង​ឧបករណ៍ ដ៏​ពិសេស​បំផុត ។ ធុង​ចំហុយ​បិត​ត្រូវធ្វើ​អំពី​ស្ពាន់ (​ប្រភេទ​លោហធាតុ​ដែល​មិនសូវ​រង​ប្រតិកម្ម​របស់​អាស៊ីត នៅក្នុង​ស្រា​)​ចម្លង​កម្តៅ​បានល្អ ។ កូ​ញ៉ាក់​ត្រូវតែ​ដាំ​នៅលើ​អណ្តាតភ្លើង មិន​បាន​ដាំ​ដោយ​អគ្គិសនី​ឡើយ ។ បន្ទាប់​ពី​ការបិត​ចំហុយ​លើកទីមួយ​គេ​ទទួលបាន​ស្រា ពរៀ​ល៉ិ​លិស មាន​ជាតិ​អាល់កុល​ប្រមាណ​ពី​២៦-៣០ 5​។​
​ការ​ចំហុយ​បិត​លើក​ទី​ពីរ ទាមទារ​នូវ​ការប្រុងប្រយ័ត្ន​និង​សិល្ប៍​វិធី​កម្រិត​ខ្ពស់ ។ គេ​អាច​បាន​ស្រា ប្រមាណ​៧៥​អង្សា​ប៉ុណ្ណោះ ។ នៅពេល​វា​ចុះ​មក​នៅ​ក្រោម​៦០​អង្សា គេ​ដាក់​ដោយឡែក​ដើម្បី​បិត​ចំហុយ ឡើង​វិញ​ជាមួយ​នឹង​ស្រា Brouillis (​ប្រភេទ​ស្រា​ចំហុយ​បិត​នៅ​លើក​ដំបូង​) ។ ការលំបាក​លើក​នេះ គឺ​ត្រូវ ចំណាយ​ពេលវេលា​យូរ និង​ការ​ស្ទាត់ជំនាញ​ខ្លាំង វា​ទាមទារ​កម្តៅ​ត្រូវ​តែ​ក្តៅ​ជាប់​ជានិច្ច ទោះបីជា​ការរអាក់រអួល​ណាមួយ ក៏​សុទ្ធតែ​មាន​ឥទ្ធិពល​ដល់​គុណភាព​របស់កូ​ញ៉ាក់​ដែរ ។ ក្រោយ​ពី​ការបិត​ទាំង​ពីរ​លើក ស្រា​ទំពាំងបាយជូរ​៩​លីត្រ គេ​បាន​ទទួល​ស្រាកូ​ញ៉ាក់​តែ​មួយ​លី​ត្រប៉ុណ្ណោះ ។​
​ស្រាកូ​ញ៉ាក់​ដែល​ទើបនឹង​បិត​រួច គឺជា​ប្រភេទ​វត្ថុ​រាវ​ដ៏​ថ្លា និង​មាន​ក្លិន​យ៉ាង​ពិសេស ។ មុន​នឹង​បាន​ទៅ​ជា​ស្រាកូ​ញ៉ាក់​ដ៏​សុទ្ធ​ពិតប្រាកដ គឺ​ត្រូវតែ​ឆ្លងកាត់​រយៈកាល​បិត​, ការ​រក្សាទុក និង​ការកែច្នៃ​ដ៏​ស្ទាត់ជំនាញ ពិសេស ។​
​    ​ដំបូង​ឡើយ​គេ​បញ្ចូលកូ​ញ៉ាក់​ទៅ​ក្នុង​ធុង​ធ្វើ​អំពី​ឈើ ដើម​សែន ។ ឈើ​ប្រភេទ​នេះ​បាន​កែច្នៃ​យក ពី​ព្រៃ Limousin មាន​ចម្ងាយ​ប្រមាណ​១៥០​គីឡូម៉ែត្រ​ប៉ែក​បូព៌ា​ក្រុង​កូ​ញ៉ាក់ ។ ធុង​ស្រាកូ​ញ៉ាក់​ត្រូវដាក់​ហាល​ចោលកណ្តាល​វាល​ប្រមាណ​៥-៦​ខែ រួច​ហើយ​ទើប​បញ្ចូល​ស្រាកូ​ញ៉ាក់​ទៅ​ក្នុង​ធុង​មួយចំនួន​ដែល​បាន​ជ្រើសរើស  ដើម្បី​យកជាតិ​ដែល​ចេញពី​ធុង​ក្នុង​រយៈពេល​៩​ខែម្តង រហូត​គម្រប់​៧​ឆ្នាំ  ។ ឈើ​ដើម សែន​បន្តិច​ម្តងៗ​បានធ្វើឱ្យ​ស្រាកូ​ញ៉ាក់ មាន​ពណ៌​លឿង ក្រមៅ ទុក​កាន់តែ​យូរ​ពណ៌​វា​កាន់តែ​ក្រមៅ​ឡើង ។ ឈើ សែន ធ្វើឱ្យ​ស្រាកូ​ញ៉ាក់​បាត់​អស់​ជាតិ​ជូរ រក្សាបាន​នូវ​រសជាតិ​ដ៏​វិសេស​បំផុត និង​កម្ចាត់​អស់​ជាតិ​ផ្សេងៗ ។​
​រយៈពេល​ទុក​ស្រា​នៅក្នុង​ធុង សែន អាស្រ័យ​លើ​ប្រភេទ​ឈើ​របស់​ធុង​នោះ និង​តាម​លក្ខណៈ ពិសេស​របស់​ស្រាកូ​ញ៉ាក់​នីមួយៗ ក៏​ដូច​ជា​កន្លែង​ទុកដាក់​ដែរ ។ កូ​ញ៉ាក់​ដែល​រក្សា​ទុក​យូរ​បំផុត​គឺ​១០០​ឆ្នាំ​។ គេ​កែច្នៃ​វា​បញ្ចូល​ទៅក្នុង​ឪ​ទិន​ចំណុះ​៣០​លីត្រ និង​រក្សាទុក​នៅក្នុង​ឃ្លាំង​ពិសេស​ដែល​នៅ​មានឈ្មោះ​ហៅថា “​ឋានសួគ៌​ញ៉ាក់​” ហើយ​ប្រើ​សម្រាប់​តែ​លាយ​ស្រា​ពិសេស​ដែល​មាន​តម្លៃ​ថ្លៃ​ប៉ុណ្ណោះ ។​
​    ​វិធី​ផលិត​ស្រាកូ​ញ៉ាក់ ត្រូវបាន​បណ្តា​ក្រុមហ៊ុន​រក្សា​ការសម្ងាត់​ដោយ​ប្រុងប្រយ័ត្ន​ណាស់ ។ មិន​ម​ឬ​ន​ទំពាំងបាយជូរ​ប្រភេទ​ណា ឬ​ក្នុងរ​ដូ​វណា​ក៏​មាន​គ្រប់លក្ខណៈ​គុណភាព​ចាំបាច់​នោះទេ ។ គេ​ត្រូវ​លាយ​ស្រា​ដែល ផលិត​ចេញពី​ទំពាំងបាយជូ​រ ក្នុង​រដូវ​កាល​ខុសគ្នា ដាំ​នៅ​តំបន់​ផ្សេងគ្នា មាន​គុណភាព​ខុស​គ្នា ។ មាន​ស្រា កូ​ញ៉ាក់​ខ្លះ​ត្រូវ​លាយ​ជាមួយកូ​ញ៉ាក់​៨០​ប្រភេទ​ផ្សេងៗ​គ្នា និង​មាន​អាយុ​ខុសគ្នា​ទៀត ។ រយៈកាល​នៃ​ការ​លាយ​នេះ​ត្រូវធ្វើ​បី​ដង ។ ប្រការ​សំខាន់​គឺ​ក្នុងកា​រលាយ​បញ្ចូល​គ្នា​ម្តងៗ ត្រូវ​រង់ចាំ​រយៈពេល​មួយ​ដ៏​វែង​(​រយៈពេល​នោះ​អាច​អូសបន្លាយ​ពី​៣​ខែ​រហូតដល់​រាប់​ឆ្នាំ​តាម​ប្រភេទ​ស្រា​នី​មួយៗ​) ។​
​ដើម្បី​ឱ្យ​បាន​ស្រាកូ​ញ៉ាក់ ដែល​មាន​កម្រិត (៤០​អង្សា​) គេ​ត្រូវ​លាយ​ជាមួយ​នឹង​ទឹក ។ ការ​លាយ​នេះ ត្រូវអនុវត្ត​ដោយ​មាន​បច្ចេកទេស​ខ្ពស់បំផុត ដើម្បី​ចៀសវាង​ស្រាកូ​ញ៉ាក់ ត្រូវ​ឡើង​ពពុះ​នៅពេល​ដាក់បញ្ចូល​ដប ។​

​    ​    ​    ​ត្រូវ​ជ្រើសរើស​កូ​ញ៉ាក់​
​    ​កូ​ញ៉ាក់​ជា​ប្រពៃណី ត្រូវ​ដាក់​បញ្ចូល​ដប ដែល​មាន​ចំណុះ​០,៧​លីត្រ ។ សព្វថ្ងៃនេះ​មាន​ដប​ច្រើនបែប​ខុសៗ​គ្នា ។ ស្រាកូ​ញ៉ាក់​បាន​បែងចែក​ប្រភេទ​តាម​អាយុ​របស់​វា ។ អាយុ​របស់​វា​បាន​ចាប់ផ្តើម​គិត​ពី​ម៉ោង​១​ថ្ងៃ​១​មេសា ក្រោយ​ពេល​បញ្ចប់​រដូវ​បិតស្រា ។ មួយ​ឆ្នាំ​ក្រោយមក​ស្រាកូ​ញ៉ាក់ មាន​សញ្ញា​សម្គាល់ Comptel 1 ,២ ឆ្នាំ គឺ Comptel 2 កូ​ញ៉ាក់​នៅមាន​សញ្ញា​សម្គាល់​ជា​ផ្កាយ​ទៀតផង ។ នេះ​គឺជា​វិធីសាស្ត្រ​បែងចែក ប្រភេទ​របស់ Maurice Hennessy ដែលជា​អ្នក​បង្កើត​ក្រុមហ៊ុន Cognac Hennessy  ដ៏​ល្បីល្បាញ​ពី​សតវត្សរ៍​ទី​១៩ ចំនួន​ផ្កាយ​ជា​សញ្ញា​សម្គាល់​អាយុ​របស់កូ​ញ៉ាក់ ។ គេ​ច្រើន​ឃើញ​មាន​សញ្ញា​សម្គាល់​ផ្សេងៗ​គ្នា ដូចជា​៖ VS (Very Special) , Vo (Very Old), VSOP (Very Superior Old Pale) សញ្ញា​ប្រភេទ​នេះ​មាន​នៅ​លើ​ស្រា មាន​អាយុ​ពី​១០-១៨​ឆ្នាំ ។ កូ​ញ៉ាក់ ដែល​មាន​តម្លៃ​ថ្លៃ​បំផុត​មាន​អាយុ​ពី ៤៥-៦០​ឆ្នាំ​...
​    ​កូ​ញ៉ាក់​មិនមែន​ជា​ប្រភេទ​ស្រា​សម្រាប់​ផឹក​ដោយ​ប្រញាប់ប្រញាល់​នោះទេ ។ វា​ជា​ប្រភេទ​ស្រា សម្រាប់​ក្រេប​តិចៗ ជជែក​គ្នា​លេង​ជាមួយ​មិត្តភក្តិ​ក្រោយពេល​ទទួល​ទាន​អាហារ ។ វា​រឹតតែ​ប្រសើរ​ទៅទៀត បើ​មាន​កាហ្វេ​ខ្មៅ​មួយ​ពែង​នៅក្បែរ​នោះ​ដែរ ។ ពែង​សម្រាប់​ផឹក​កូ​ញ៉ាក់​ជា​ពែង​ប្រភេទ​ពិសេស (​មាត់​ពែង តូច​) ដើម្បី​រក្សា​រសជាតិ​បានយូរ ។ 
​    ​គ្មាន​អ្វី​គួរឱ្យ​សង្ស័យ​ឡើយ  ឆ្លងកាត់​ជាច្រើន​សតវត្សរ៍​មក​នេះ កូ​ញ៉ាក់​បាន ប្រែក្លាយជា Brandy​មួយ​ប្រភេទ​ដ៏​ល្បីឈ្មោះ និង​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​ជាងគេ​នៅលើ​ពិភពលោក ។​កូ​ញ៉ាក់ បាន​ផ្តល់​ឱ្យ​មនុស្ស​នូវ​សុខភាព សេចក្តីស្នេហា និង​ថាមពល ៕

ICAPP Delegations Visit Temples in Siem Reap and Preah Vihear Provinces (05/12/2010)

After participating in the International Conference of Asian Political Parties (ICAPP), which was successfully held in Phnom Penh from 01 to 03 December 2010, the ICAPP delegates accompanied by H.E. Dr. Sok An, Deputy Prime Minister, Minister in Charge of the Office of the Council of Ministers, visited the well-known World Heritage temples in Siem Reap and Preah Vihear Provinces. The senior delegates, including heads of states, former heads of states, heads of governments, former heads of governments and representatives of 100 political parties from more than 40 countries, were warmly welcomed by governors, officials and concerned authorities of the two provinces.

 H.E. Mr. José de Venecia, co-chairman of ICAPP, and delegates greatly applauded the brilliant leadership of Samdech Akka Moha Sena Padei Techo Hun Sen, which adheres to peaceful means to transform the war-torn zones to peaceful and development areas. H.E. Mr. José de Venecia extended his great appreciation to the wise leadership of Samdech for the win-win policy and leading the country towards prosperity and development. Also, Samdech is one of the top leaders who is intelligent and politically matured and patient to peacefully solve the border issues with neighboring countries until the success was achieved. These should be the models for other countries, with similar situation, to be applied to finding peace for their own people.

Samdech Techo, the head of the Royal Government, took great care of the senior delegates, who took a trip to visit the Temple of Preah Vihear, through the contact of Video Conference to ask about their situation, and Samdech affirmed the delegates that the Temple of Preah Vihear area was a place where the war was just ended through the win-win policy of the Royal Government of Cambodia.

ពិធីចុះហត្ថលេខាលើអនុស្សារណៈនៃការយោគយល់គ្នា រវាងខេត្តសៀមរាប​ជាមួយក្រុងវែលីគីណូវ​ហ្គូរ៉ាដ (០៤/១២/២០១០)

កាលពីរសៀលថ្ងៃទី៤ ខែធ្នូ ឆ្នាំ ២០១០ នៅសាលាខេត្តសៀមរាប មានរៀបចំពិធី ចុះហត្ថលេខាលើ​អនុស្សារណៈ នៃការយោគយល់គ្នារវាង ខេត្តសៀមរាប​ជាមួយក្រុងវែលីគី ណូវ​ហ្គូរ៉ាដ នៃសហព័ន្ធ​រុស្ស៊ី ពិធីនេះបានប្រព្រឹត្តធ្វើឡើង ក្រោមអធិបតីភាពរបស់ ឯកឧត្តម បណ្ឌិតសភាចារ្យ សុខ អាន ឧបនាយករដ្ឋមន្រ្តី រដ្ឋមន្រ្តីទទួលបន្ទុកទីស្តីការគណៈរដ្ឋមន្រ្តី ។
អនុស្សារណៈដែលត្រូវបានចុះហត្ថលេខាដោយឯកឧត្តម ស៊ូ ភិរិន្ទ អភិបាលខេត្តសៀមរាប ជាមួយ​ឯកឧត្តម វ៉ាឡេរី សេហ្ស អនុប្រធានសភាសហព័ន្ធរុស្ស៊ី ក្នុងពេលនេះភាគីទាំងពីរ បានឯកភាពគ្នា​បង្កើត​ឡើង​នូវចំណងមិត្តភាព និងកិច្ចសហប្រតិបត្តិការអន្តជាតិ ដើម្បីជា មូលដ្ឋាន​ទំនុក​ចិត្ត​គ្នា​សំ​ដៅ​​​ពង្រឹងទំនាក់ទំនង​មិត្តភាព និងការយោគយល់គ្នា ដើម្បីផ្សព្វ ផ្សាយវប្បធម៌ អរីយធម៌​ និងលើក​កំពស់ការអភិវឌ្ឍន៍វិស័យផ្សេងៗ ឲ្យកាន់តែមានភាពរីក ចំរើនថែមទៀ​តក្នុងក្រុងសៀមរាប និងក្រុង​វែលីគី ណូវ​ហ្គូរ៉ាដនៃសហព័ន្ធរុស្ស៊ី។
មានប្រសាសន៍ក្នុងឱកាសនោះឯកឧត្តមបណ្ឌិតសភាចារ្យ សុខ អាន បានសម្តែងការ អបអរសាទរ ចំពោះពិធីចុះហត្ថលេខាភ្ជាប់ទំនាក់ទំនងក្រុងសៀមរាប និងក្រុងវែលីគី ណូវ​ហ្គូរ៉ាដដែលទីក្រុងទាំង​ពីរជាទីក្រុង ដែលមានសក្តានុពលខាងវិស័យទេសចរណ៏ដូចគ្នា ហើយឯកឧត្តមសង្ឃឹមថា ទីក្រុង​ទាំងពីរគឺពិតជាធ្វើការទំនាក់ទំនងខាងវិស័យទេសចរណ៏ ឲ្យបានខ្លាំងក្លាជាងវិស័យផ្សេងៗទៀត។ ឯកឧត្តមបណ្ឌិតសភាចារ្យ សុខ អាន បានលើក ឡើងថា ទីក្រុងសៀមរាបជាទីក្រុងប្រវត្តិសាស្ត្រ​ហើយក្នុងនោះប្រាសាទអង្គរវត្ត ត្រូវបាន ចូលជាសម្បត្តិបេតិកភណ្ឌពិភពលោកដោយអង្គការយូ​ណេ​ស្កូ។ ឯកឧត្តមក៍បានសង្កត់ធ្ងន់ថា តាមរយៈអនុស្សារណៈយោគយល់គ្នារវាងទីក្រុងទាំងពីរ ពិត​​ជា​បាន​រួម​ចំណែកក្នុងការពង្រឹង ទំនាក់ទំនងមិត្តភាព និងកិច្ចសហប្រតិបត្តិការទាំងផ្នែក​សេដ្ឋកិច្ច និង​វប្បធម៌រវាងទីក្រុង និងប្រទេសយើងទាំងពីរឲ្យកាន់តែប្រសើរឡើងថែមទៀត។