Thursday, January 20, 2011

សហភាព​អឺរ៉ុប​ផ្តល់ជំនួយ ២,៦ លាន​ដុល្លារ​ដល់​គម្រោង​សន្តិសុខ​ស្បៀង​ថ្មី​ចំនួន ២

ភ្នំពេញ​: សហភាព​អឺរ៉ុប​បាន​សម្រេច​ផ្តល់​ទឹកប្រាក់​បន្ថែមចំនួន ២ លាន​អឺរ៉ូ ស្មើនឹង ២,៦ លាន ដុល្លារ​អាមេរិក​ជួយ​ដល់​គម្រោង​សន្តិសុខ​ស្បៀង​ថ្មី​ចំនួន ២​ដើម្បី​ជួយ​រាជរដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា ក្នុង​ការខិតខំ​ប្រឹងប្រែង​កាត់បន្ថយ​ភាពក្រីក្រ​និង​ភាពខ្វះ​ស្បៀង​នៅ​កម្ពុជា​។​

​សេចក្តីប្រកាស​ព័ត៌មាន​របស់​ប្រតិភូ​សហភាព​អឺរ៉ុប​ប្រចាំ​ព្រះរាជាណាចក្រ​កម្ពុជា​ចេញផ្សាយ​ថ្ងៃ​ទី ២០ ខែ មករា​នេះ​បាន​ឱ្យដឹងថា នៅ​ខែ មករា ឆ្នាំ ២០១១ នេះ សហភាព​អឺរ៉ុប​បាន​ពង្រីក​បន្ថែម លើ​ការប្តេជ្ញាចិត្ត​ដែល​មាន​ស្រាប់​របស់​ខ្លួន​ដើម្បី​ជួយ​ដល់​កិច្ច​ខិតខំ​របស់ រាជរដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា​ក្នុង​ការកាត់បន្ថយ​ភាព ក្រីក្រ និង​ភាពខ្វះខាត​ស្បៀង​នៅ​កម្ពុជា​។​

​ក្នុង​គោលដៅ​នេះ បាន​ផ្តល់​នូវ​ជំនួយឥតសំណង ដល់​គម្រោង​ចំនួន​ពីរ​ដែល មាន​ទឹកប្រាក់ ១ លាន​អឺរ៉ូ (​ត្រូវជា ១,៣ លាន​ដុល្លា​សហរដ្ឋអាមេរិក​) សំរាប់​ម្រោង​នី​មួយៗ​ដល់​អង្គការ​ស្បៀង និង​កសិកម្ម​នៃ​អង្គការសហប្រជាជាតិ (FAO) និង​អង្គការ​អភិវឌ្ឍន៍ កសិកម្ម​ដា​ណឺ​ម៉ាក​-​អាស៊ី (ADDA) ។ 

​ជំនួយ​ឥត​សំណង​នេះ នឹង​យកទៅ​អនុវត្ត​លើ​គម្រោង​សន្តិសុខ ស្បៀង​ថ្មី​ចំនួន​ពីរ​ដើម្បី​ជួយ​ដល់ ប្រជាជន​ក្រីក្រ​រស់នៅ​តំបន់​ក្រុង និង​ជាយក្រុង​នៃ​រាជធានី​ភ្នំពេញ និង​ក្រុង សៀមរាប ។ តាមរយៈ​ជំ​នួន​នេះ សហភាព​អឺរ៉ុប បាន​ដើរតួនាទី​ជា​ម្ចាស់​ជំនួយ​ដ៏​ធំ​មួយ​លើ​វិស័យ​សន្តិសុខ ស្បៀង​នៅ​កម្ពុជា ។

​    ​គម្រោង​ថ្មី​ទាំងពីរ​នេះ​បង្ហាញ​អំពី​យុទ្ធសាស្ត្រ​ប្រកបដោយ​ភាព​ច្នៃប្រឌិត​ខ្ពស់​សម្រាប់​ដោះស្រាយ បញ្ហា​សន្តិសុខ​ស្បៀង ដោយ​ផ្តោត​ជា​សំខាន់​ទៅលើ​ប្រជាជន​ទីក្រុង និង​ទេសន្តរប្រវេសន៍ ដែលមាន លទ្ធភាព​មាន​កំរិត ក្នុង​ការផលិត និង​/​ឬ​ទិញ​ស្បៀង​ដែល​ជា​តម្រូវការ​ចាំបាច់​សម្រាប់ គ្រួសារ​របស់​ពួកគេ​។​
 
​សេចក្តីប្រកាស​ព័ត៌មាន​ដដែល​នោះ​បាន​បន្តថា​គម្រោង​ទី​មួយ​ដែល​ត្រូវ​អនុវត្ត​ដោយ​អង្គការ អភិវឌ្ឍន៍ កសិកម្ម​ដា​ណឺ​ម៉ាក​-​អាស៊ី​មាន​គោលបំណង​បង្កើន​លទ្ធភាព​ទទួលបាន​ស្បៀង​ប្រកប ដោយ​និរន្តរភាព​ដល់​គ្រួសារ​ក្រីក្រ​នៅ​ជាយក្រុង​និង​ក្រុង​សៀមរាប តាមរយៈ (១) ការបង្កើន​ប្រាក់ចំណូល​ទូទៅ​ដល់​គ្រួសារ​ក្រីក្រ (២) ការកាត់បន្ថយ​ចំណាយ​ទៅលើ​ស្បៀង និង​ការកែលម្អ​គុណភាព​ស្បៀង តាមរយៈ​ការផលិត​ស្បៀង​ជា លក្ខណៈ​គ្រួសារ និង (៣) ការបង្កើន សមត្ថភាព​ដល់​ជន​ងាយ​រងគ្រោះ ដើម្បី​ជួយ​ដោះស្រាយ​បញ្ហា វិបត្តិ​សេដ្ឋកិច្ច តាមរយៈ យន្តការ​សមាហរណកម្ម និង​ការពារ​ផ្នែក​សង្គមកិច្ច​ឱ្យបាន​កាន់តែ​ប្រសើរឡើង​។​

​គម្រោង​នេះ​នឹង​ត្រូវ​អនុវត្ត ចាប់ពី​ខែ មករា ឆ្នាំ ២០១១ រហូតដល់​ខែ មិថុនា ឆ្នាំ ២០១៤ ដោយ សហការ​ជាមួយនឹង សាលា​បណ្តុះបណ្តាល​វិជ្ជាជីវៈ (​ជ​ហាន​តិ​រេស ចែ​លៀសេ ដេ ធៀរ​មាតិ​នៀ ភ​រៀថ​សេសិ​នៀន​លេ​លេ​) និង​មជ្ឈមណ្ឌល​បណ្តុះបណ្តាល​ខេត្តសៀមរាប ។​

​គម្រោង​ទី​ពីរ​ដែល​ត្រូវ​អនុវត្ត​ដោយ​អង្គការ FAO មាន​គោលបំណង​លើកកម្ពស់​សន្តិសុខ​ស្បៀង សុវត្ថិភាព​ស្បៀង និង​អាហារូបត្ថម្ភ ដល់​ប្រជាជន​ក្រីក្រ និង​ជន​ងាយ​ទទួល​រងគ្រោះ ដែល​រស់​នៅ​រាជធានី​ភ្នំពេញ និង​នៅ​តំបន់​ជាយក្រុង នៅ​តាម​ដង​ទន្លេ​ជាប់​នឹង​រាជធានី​ភ្នំពេញ តាមរយៈ ការជួយ​ដល់ សហគ្រាស​ខ្នាត មធ្យម និង តូច ដោយ​ភាគច្រើន​ផ្តោត​ទៅលើ​វារីវប្បកម្ម និង​ការកែច្នៃ​ស្បៀង ដែល​នឹង បង្កើត​ប្រាក់ចំណូល​សម្រាប់​ទិញ​ស្បៀង​ដែល​មាន​សុវត្ថិភាព និង​គុណភាព​ខ្ពស់ ហើយ​និង តាមរយៈ​ការ បញ្ជ្រាប​អន្តរាគមន៍​ស្តីពី​សុវត្ថិភាព​ស្បៀង ចាប់ពី​ដំណើរការ​ផលិត​រហូត​ពាណិជ្ជ​ភាវូបនីយកម្ម ។ 

​គម្រោង នេះ​នឹង​ត្រូវ​អនុវត្ត ចាប់ពី​ខែ មករា ឆ្នាំ ២០១១ រហូតដល់​ខែ មករា ឆ្នាំ ២០១៤ ដោយ​សហការ​ជាមួយនឹង រដ្ឋបាល​ជលផល  មន្ទីរ​កសិកម្ម​រុក្ខា​ម្រាញ់ និង​នេសាទ​រាជធានី​ភ្នំពេញ និង​ទីស្នាក់ការ​រដ្ឋបាល ជលផល​រាជធានី​ភ្នំពេញ​៕
 
ដោយ : សម្បត្តិCEN

No comments:

Post a Comment